Pedodontinin (çocuk diş hekimliğinin) çocuklarda dental sorunları önlemek, ağız ve diş sağlığı koşullarını sağlamak gibi öncelikli görevleri bulunmaktadır. Bu görev doğrultusunda yapılan eğitim, yüzeyel flor uygulaması, fissür örtücü uygulaması, yer tutucu aperey takılması gibi işlemler koruyucu diş hekimliği uygulamaları arasında yer alır.
Süt dişi kayıplarında, alttan gelecek kalıcı dişin sürme zamanı çok yakınsa herhangi bir sorun yaşanmaz. Ama kalıcı dişin sürme zamanı yakın değilse mutlaka çekilen dişin yerine bir yer tutucu aparey yapılmalıdır.
Çok fazla detaya inmeden, muayene ve tedavi işlemlerine hazırlamak için çocuğunuzun anlayabileceği şekilde birkaç şey anlatabilirsiniz. Pedagoglar, anne babaların farkında olmadan diş hekimi korkusunu çocuklara aktardıklarını ya da var olan korkuyu arttırdıklarını söyler. Örneğin diş hekimi ile ilgili onunla konuşurken ‘iğne’den ya da ‘delmek’ten bahsettiğinizde korkunun ilk tohumlarını atarsınız. Bunun yanı sıra, ona “Meraklanma, acımayacak” dediğinizde çocuğunuzun aklına ‘ağrı’, ‘acı’ kavramını yerleştirmiş olursunuz. Dolayısıyla onu telkin etmek için söylediğiniz bu söz tam tersi bir tepkiye yol açabilir
Diş tedavisi ve işlemler hakkında çocuğunuza yalan söylemek, örneğin korkusunu yenmesi için “doktor iğne yapmayacak” demek doğru değildir. Çünkü, diş hekimi tedavi sırasında, lokal anestezi yapmak zorunda kalabilir, bu durumda çocuğunuzun hem size hem de hekime güveni kalmaz. Bu nedenle onu tedavi konusunda doğru bilgilendirmeniz önemlidir.
Çocuğunuzu muayene ve tedaviye hazırlarken önemli olan, olumsuz tepki vermeyeceği, onu korkutmayacak kelimeler ve benzetmeler kullanmanızdır. Örnek vermek gerekirse; iğne-enjeksiyon yerine uyku içeceği, delme yerine vızıltı, gaz yerine sihirli hava, muayene yerine dişlerinin sayılması, diş çekme yerine dişini oynatıp alma, diş temizleme yerine dişlerini gıdıklama gibi tabirler kullanabilirsiniz. Bu tabirler hekime ve işlemlere ön hazırlık yapmasını kolaylaştırır ve bir yandan da merak duygusu uyandırır.